Piatra Naturala

GRANIT

Granitul este una dintre cele mai valoroase pietre naturale folosita in constructii. Fiind o roca foarte dura, cu o structura vizibila, granitul permite o lustruire de inalta calitate. Culorile, marimea cristalelor, structura si modelele pot varia considerabil in functie de tipul de granit. Rigiditatea si densitatea fac din granit o alegere ideala pentru utilizarea ca pardoseala, blaturi, glafuri, cat si pentru lucrarile executate in exterior. Granitul este alegerea perfecta pentru confectionarea blaturilor de bucatarie sau baie deoarece lucuiul sau rezista zgarieturilor, acizilor menajeri si diferentelor mari de temperatura. Granitul rezista foarte bine la trafic intens, dar si la conditii atmosferice vitrege.

MARMURA

Marmura este un calcar recristalizat care permite un grad inalt de lustruire. Caracterizat prin venatura si variatii unice de culoare, marmura este una din cele mai decorative tipuri de roca naturala. Variatiile de culori se datoreaza substantelor straine care au format marmura. Marmura este folosita cu succes la placarile exterioare si interioare, precum si la realizarea obiectelor decorative si pardoselilor in zone cu trafic moderat.

CALCAR

Calcarul este o roca sedimentara, compusa in principal din carbon de calciu.
Ca orice roca necristalina care are o compozitie, textura si structura foarte uniforma, calcarul nu permite lustruirea. Fiind o roca formata pe fundul marilor preistorice, gama coloristica a calcarului variaza de la alb si bej la gri.
Calcarul este utilizat pentru placari interioare si exterioare, semineuri, obiecte decorative si elemente arhitecturale masive.

TRAVERTIN

Travertinul este o forma de calcar cu o suprafata aparte. Micile alveole caracteristice suprafetei sunt create de izvoarele fierbinti existente acum milioane de ani in jurul formatiunilor geologice. Deoarece travertinul nu permite lustruirea, textura suprafetei se preteaza finisajelor cu aspect aticat.
Gama de utilizare a travertinului este similara cu cea a calcarelor.

TIPURI DE PRELUCRARI SPECIFICE PIETREI NATURALE

In functie de modul in care este prelucrata, piatra naturala capata forme si fete diferite.

 • Piatra naturala slefuita.
  Slefuirea este obtinuta atunci cand procesul de lustruire este oprit inaintea obtinerii unei suprafete lucioase. Rezultatul slefuirii este suprafata mata a rocii.
 • Piatra naturala lustruita.
  Procesul de lustruire a rocilor naturale conduce la obtinerea luciului de oglinda al pietrei.
 • Piatra naturala antichizata.
  Antichizarea pietrei naturale este obtinuta prin tratarea suprafetei cu un acid pentru o perioada controlata de timp, dupa care se trateaza suprafata cu o baza care anihileaza procesul de reactie dintre roca naturala si acid. Rezultatul procesului de antichizare a pietrei naturale este o suprafata neregulata cu aspect invechit dar, in acelasi timp, curat, usor lucios si antiderapant.
 • Piatra naturala buciardata.
  Buciardarea pietrei naturale este executata cu actiunea mecanica a unor ciocanele, denumite buciarde, asemanatoare unor buzdugane. Suprafata rezultata este una rugoasa cu pori mai mici sau mai mari.
 • Piatra naturala fasonata.
  Prin fasonare se obtin bucati de piatra naturala cu margini regulate. Placile de piatra naturala nefasonata au forme neregulate (poligonale) care pot fi folosite pentru pavare sau placare la exterior.